Forum przy sklepie www.elpio.pl Oferta Pracy Projekt, montaż, serwis
Nie jesteś zalogowany.
Aby móc zadawać pytania i odpowiadać zarejestruj się.
Witam ! Mam pytanie odnośnie instalacji telewizji "n" W mieszkaniu elektrycy rozprowadzili mi przewód antenowy do gniazdek w 2 pokojach(w jednym dekoder "n" a w drugim telewizja na kartę) jako ,że dekoder domaga się 2 przewodów (niezbędne do nagryw. i oglądanie innego kanału jednocześnie) co będzie mi potrzebne do połączenia w/w instalacji?? Dodam jeszcze,ze będzie tylko antena satelitarna,którą zamierzam zaistalować na kominie wentylacyjnym z konwerterem typu quad.
To co Pan wskazał poniżej i dwa kable od konwertera quad do dekodera z nagrywarką. Typ ewentualnych gniazd do dyskusji, skoro nie ma Pan w planach telewizji naziemnej, bo tory R i TV byłyby niewykorzystane.
Oczywiście żadne przelotowe połączenie tych gniazdek z anteną nie wchodzi w rachubę...
Pozdrawiam,
Maciej Miszczuk
Ok. ale jakie gniazda zakupić i czy wykorzystać np. multiswitcha ? a może wystarczy zwykły rozgałęznik??
Jeżeli chodzi o gniazda no to wszystkie mają R i TV a ja potrzebuje 2 TV
Wcześniej pisał Pan, że będzie tylko antena Sat, teraz pisze Pan, że potrzebne są dwa źródła TV. Rozumiem, że to przejęzyczenie.
Proszę powiedzieć:
- ile ma Pan kabli doprowadzonych do miejsca, gdzie ma stać tuner z nagrywarką? Powinny być dwa.
- gdzie są drugie końce kabli, które instalatorzy doprowadzili do puszek w ścianie?
- proszę potwierdzić, że instalacja nie jest zrobiona w systemie przelotowym, tzn. z dachu/poddasza do jednego gniazda, i z tego gniazda do następnego gniazda.
- ile ma być docelowo gniazd w obiekcie? Pytam, bo wspomniał Pan o multiswitchu.
Sprawa rozgałęźnika: w instalacji sat rozgałęźnik znajduje zastosowanie do rozdziału jednej polaryzacji. Tradycyjny konwerter ma ich cztery i są one przełączane sygnałami sterującymi z tunera i/lub nagrywarki.
Są to sygnały znane jako DiseqC, 13/18V, 22 kHz, rzadziej Tone Burst. Gdy Pan zastosuje zwykły rozgałęźnik to łatwo sobie wyobrazić sytuację, gdy z odbieranym programem tuner wyśle 13V do konwertera, a nagrywarka, która będzie miała za zadanie nagrać z innej polaryzacji wyśle 18V. Na rozgałęźniku te sygnały się połączą i wiadomo, że zadziała to wyższe napięcie, czyli 18 V. A zapewne oprócz tego zrobi się misz-masz innych sygnałów sterujących. Rozgałęźnik można od biedy zastosować gdy albo Pan ogląda, albo Pan nagrywa, a nie robi obu tych rzeczy jednocześnie.
Proszę o precyzyjne odpowiedzi, to wyjaśnię Pana wątpliwości do końca.
Maciej Miszczuk
Ostatnio edytowany przez maciej.m (09-01-2012 12:05:04)
Witam ponownie.
- w pokoju gdzie będzie tuner z nagrywarką doprowadzone są 2 przewody,a w pok gdzie będzie sam tuner cyfr jest 1 kabel
-drugie końce doprowadzone są do komina wentylacyjnego które będą pociągnięte na dach (3kable) do konwertera
-instalacja nie jest zrobiona przelotowo
-gniazda mają być 2 tzn. w pok dziennym i sypialni
- interesuje mnie jakie zamontować gniazdka w scianie żeby podłączyć 2 przewody do tunera z nagrywarką
Proszę mi wybaczyć jestem laikiem w tych sprawach:) ale szybko się uczę
Ostatni raz montowałem ant satelitarną z tunerem analogowym w latach 90tych
Pozdrawiam J. Musiał
Witam,
Tam, gdzie będzie nagrywarka musi być gniazdo 2 x SAT. Np. EDS 322 lub FD 9.
W drugim przypadku 1 x SAT np. TOU 01 S. Konwerter Quad (nie Quattro!!!), gdzie jedno wyjście pozostanie niewykorzystane.
Gniazda i konwerter do kupienia w naszym Sklepie.
Pozdrawiam,
Maciej Miszczuk
Ostatnio edytowany przez maciej.m (13-01-2012 10:40:57)