Forum przy sklepie www.elpio.pl Oferta Pracy Projekt, montaż, serwis
Nie jesteś zalogowany.
Aby móc zadawać pytania i odpowiadać zarejestruj się.
Już pisałem na tym forum jakiś czas temu. Podejście do instalacji jednak nie udane (wtedy brak czasu). Teraz jestem bardziej zdeterminowany. Mieszkam w Sulejówku (pod Warszawą). Wszystkei stacje naziemne nadawane są z pałacu kultury (ok 20 km od mojego domu). Jaka antena bedzie odpowiednia dla mnie? Czy muszę instalować oddzielne dla UHF i VHF? W przyszłości chciałbym odbierać również DVB-T. Czy bedzie ona również to obsługiwać? Zamierzam rozprowadzić również TV SAT. Jaki multiswitch możecie mi polecić? Najlepiej jeśli ktoś mógłby mi polecić konkretne produkty z firmy Elpiobis. no i zastanawiam się jaki kabelek. Ma nim pójść również sygnał HD. Może http://www.dipol.com.pl/przewod_koncent … 1015_1.htm. Wiem że to forum firmy Elpiobis, może nie powinienem tego linka załączać, nie mniej jednak tamten kabelek jest ponad dwa razy droższy od Waszych. Różnica w jakości domniemam że jest również. Kolejne pytanie dotyczy bardziej praktycznego aspektu budowy instalacji. Muszę jakoś ściągnąć 6 przewodów z dachu na strych. Jak to się zwykle robi? Dodam że anteny bedą instalowane na kominie.
No i jak przytwierdzić antene satelitarną do komina najlepiej? Jaki uchwyt polecacie? Czy tależ TRIAX80 bedzie dobry?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
Witam.
W profesjonalnych instalacjach stosuje się anteny kierunkowe, nie szerokopasmowe, jednak w instalacjach domowych praktykuje się też anteny szerokopasmowe.
Nie napisał Pan czy planuje Pan odbiór z jednego satelity, czy z dwóch. W przypadku multiswitcha konieczne jest zastosowanie konwertera Quattro, który ma 4 wyjścia. To już cztery przewody. Jeśli przyjmiemy dwa satelity - aż
osiem. Do tego tv naziemna i (proponuję) jedna rezerwa. Najczęściej ze skośnego dachu przeprowadza się je w miejscu łączenia połaci - pod gąsiorami, lub podobnie, a w przypadku dachu płaskiego przewodem
wywietrznikowym w rurce. Ostatni sposób jest jednak "niezgodny ze sztuką" i bywa, że kominiarz ma zastrzeżenia do takiego sposobu wykorzystania kanałów wietrznych.
Nie znam kabla, który Pan wyżej przytacza, my proponujemy do takich celów nasz kabel TC 6 Trishield, który ma wystarczające parametry dla takich instalacji.
Nie zaproponuję switcha, bo nie napisał Pan ile wejść Pan przewiduje (5 czy 9), i ile gniazd ma Pan w domu. Antena 80 TD wydaje się być wystarczająca, jednak należy przyjąć zasadę, że im większa, tym lepsza. Sam zastosowałbym w to miejsce 100 TD.
Do tego uchwyt kominowy zamontowany tak, by antena "patrzyła" w kierunku południowo - wschodnim.
Wszystko to znajdzie Pan w naszym Sklepie. W przypadku problemów z lokalizacją proszę wpisać w pole "szukaj" odpowiedni termin.
W razie pytań lub wątpliwości proszę o kontakt.
Pozdrawiam
Maciej Miszczuk
Ostatnio edytowany przez maciej.m (05-03-2008 13:26:30)
Mam zamiar odbierać sygnał z jednej satelity. Switch 5/8. Z antenami jednokierunkowymi jest jeden problem ze względu na kształt - mogą się stać dobrym miejscem do przesiadywania na nich ptactwa (mam sąsiada, który hoduje gołębie). Jak wspomniałem mieszkam 20km od pałacu kultury, skąd nadawany jest sygnał. Czy warto mimo wszystko zastosować anteny kierunkowe. I czy dzielić na UHF i VHF. Czy orientuje się Pan czy instalacja będzie obsługiwać cyfrową telewizję naziemną? (DVB-T)