Forum przy sklepie www.elpio.pl Oferta Pracy Projekt, montaż, serwis
Nie jesteś zalogowany.
Aby móc zadawać pytania i odpowiadać zarejestruj się.
Witam.
Mam problem z wybraniem odpowiedniej anteny i innego potrzebnego sprzętu do odbioru telewizji, zakładałem już kilka anten ale żadna nie dawała odpowiednio dobrego rezultatu zawsze jakiś kanał śnieżył albo obraz miał inne skazy. Mieszkam w małej miejscowości położonej ok.10km od Ostrowa Wielkopolskiego jadąc na Poznań. Nie wiem na pewno ale najbliższym nadajnikiem jest chyba nadajnik w Mikstacie. Chciałbym odbierać możliwie jak największą ilość programów TV w najlepszej jakości. Proszę o pomoc w wybraniu odpowiedniego sprzętu (najlepiej Allegro.pl , Elpio.pl itp.) do odbioru telewizji w mojej miejscowości.
Pozdrawiam Dawid
Jak masz sygnał ze śremu, to najlepszym wyjściem może być DVB-T. Będziesz miał 8 programów w tym jeden w HD. (TVP 1, TVP 2, TVP Info, TVP Sport, TVP HD, TVN, Polsat, TV 4)
DVB-T Co to znaczy? Jak się nie myle to nadajnik Poznań/Śrem jest dalej niż Mikstat
(te cytaty to z innego forum)
Już wiem co to DVB-T (Wikipedia) ale czy nadajnik nie jest zbyt daleko? Jakiej anteny użyć?
Szukałem na Allegro anten DVB-T i kilka znalazłem myślałem np.o tej albo o tej ale nadal nie wiem jaką antene wybrać , jeszcze proszę o podpowiedzenie czy powinieniem użyć jakiś wzmacniaczy , zwrotnic , jakiego kabla itp.
Ostatnio edytowany przez Dawid1346 (30-01-2009 17:07:17)
Dowiedziałem się że do odbioru DVB-T potrzebny jest specjalny tuner, czy to prawda?
Narazie odpuszcze nadajnik w Śremiu, może w przyszłości kupie tuner...a na ten czas ustawie antene na Mikstat.
Zdecyduje się chyba na ATX-91, tylko że znalazłem 3 niby te same ale inne:
ATX-91- zysk energetyczny 11 - 17 dB (inny wygląd)
ATX-91 - zysk energetyczny 18 dB
ATX-91 - zysk energetyczny 18-19dB
Która z tych anten jest najlepsza?
Do wszystkich jest chyba potrzebny symetryzator antenowy SA IV-V,rozumiem że wkładam go do puszki w antenie i wszystko będzie pasowało pez przeróbek.
Czy jeszcze coś będzie potrzebne zasilacz,wzmacniacz itp.(na tej aukcji pisze "Antena nie zawiera płytki wzmacniacza, symetryzatora oraz zasilacza sieciowego. Jest to dodatkowe wyposażenie")
Ostatnio edytowany przez Dawid1346 (31-01-2009 15:31:15)