Forum elpio.pl

Forum przy sklepie www.elpio.pl Oferta Pracy   Projekt, montaż, serwis

Nie jesteś zalogowany.
Aby móc zadawać pytania i odpowiadać zarejestruj się.

#1 11-12-2008 04:20:23

sadekb
Użytkownik

Problem z odbiorem na gniazdach TV/SAT

Witam,

Zrobiłem instalację TV + satelita w domku jednorodzinnym. Zamontowałem czasze + antenę TV typu "Antena telewizyjna UHF Dipol ". Na strychu zamontowałem rozdzielnię typu "Centrala Dystrybucji Sygnałów TV naziemnej i TV SAT"  http://www.mezon.it.pl/hdtvcenter.html z wzmacniaczem. Na koniec zacząłem montować w pokojach gniazda TV/SAT. Niestety po montażu gniazd odbiór telewizji okazał się niezbyt dobry. Są zakłócenia na wszystkich programach, a niektórych nie widać za to Satelita odbiera dobrze.
Zmieniłem gniazdo na zwykłą  złączki typu F i odbiór TV poprawił się na dobry (może bardzo dobry). Widać TVP 1 i 2, Polast, Tvn, Regionalną, Pulsa.
Czy ktoś może mi pomóc dlaczego na zwykłej złączce mam odbiór, a przez gniazdo są zakłócenia?

pozdrawiam,
sadekb

#2 18-12-2008 10:36:59

maciej.m
Użytkownik

Re: Problem z odbiorem na gniazdach TV/SAT

Witam,

Proszę zwrócić się do producenta owej centrali, bo żadnych parametrów w linku nie podano. Wypisuje się natomiast tam oczywiste brednie, jako że kable z żyłą stalową platerowaną miedzią są powszechnie i z uznaniem stosowane i nie ma ŻADNYCH przeciwwskazań, by kable tej konstrukcji stosować, jako, że sygnały w.cz. płyną w przewodniku powierzchniowo (naskórkowo) i sprawa rdzenia jest rzeczą drugorzędną. Jedyne przeciwwskazanie to zewnętrzne instalacje wykonywane przez przypadkowych monterów - amatorów.
Co do gniazd - wszystko wskazuje na to, że gniazda są niewłaściwe. Jaka jest tłumienność tych gniazd?

Pozdrawiam
Maciej Miszczuk

Ostatnio edytowany przez maciej.m (18-12-2008 10:37:33)

Stopka forum