Forum przy sklepie www.elpio.pl Oferta Pracy Projekt, montaż, serwis
Nie jesteś zalogowany.
Aby móc zadawać pytania i odpowiadać zarejestruj się.
Strony: 1
Witam
Zamierzam samodzielnie zrobic instalacje antenowa w domu. Zamierzam odbierac hotbird i tv naziemna w 2 pokojach (mam juz gniazda - tv/sat/radio z 1 kablem), kable spotykaja sie na strychu. Tak samo jak kable od anten - satelitarnej i siatkowej - rowniez na strychu. Caly wic w poprawnym ich polaczeniu. Sugerowalem sie linkiem http://www.elpiobis.pl/instalacje/inst4.php ale dla laika to ciagle zbyt zawile - nie sam schemat a czesci ktore beda potrzebne. Wiem ze multiswitch 5/4 - znalazlem 1 podlinkowany w sklepie. Jezeli chodzi o wzmacniacz to podlinkowana jest cala kategoria i nie mam pojecia co wybrac. Prosze o pomoc :)
Z mojego glowkowania wynika ze jezeli mam antene siatkowa i wystarcza to nie bedzie mi potrzebny rozgaleznik czy tak? Po prostu antene wpinam od razu do wzmaczniacza?
Jaki wybrac zasilacz?
Jaki konwerter powinienem kupic jezeli satelite bede chcial ogladac niezaleznie (2 tunery) a jaki jezeli tuner bedzie tylko w jednym pokoju, ew. bede go okazjonalnie przenosil do drugiego pokoju?
Jezeli to mozliwe, skalkulujcie mi prosze taki "zestaw".
Pozdrawiam
ramroz
Witam Pana,
Po krótce postaram się rozwiać Pana wątpliwości.
Zastosowanie multiswitcha umożliwi Panu elastyczne korzystanie z instalacji.
Więc po kolei.
Na dachu montuje Pan antenę naziemną (bez wzmacniacza dopuszkowego) oraz czaszę anteny satelitarnej, do której doprowadza Pan cztery kable dla konwertera Quattro (nie Quad!) oznaczone na początku i na końcu. Do masztu doprowadza Pan jeden kabel do anteny naziemnej. Do multiswitcha dochodzi więc 5 kabli. Cztery oznaczone należy tak połączyć z multiswitchem, by zgadzały się oznaczenia na konwerterze Quattro i na
switchu. Sygnał anteny naziemnej w razie potrzeby należy wzmocnić, wykluczone jest jednak stosowanie przedwzmacniacza dopuszkowego i zasilenie go zasilaczem, który podłączy się m. gniazdem i telewizorem. Wzmacniacz dopuszkowy można zastosować tylko wtedy, gdy zasilony będzie kablem
koncentrycznym, a opisany w poprzednim zdaniu sposób nie sprawdza się, gdyż gniazdo i switch nie przepuszczają przez siebie napięcia stałego. Jedyna możliwość, to podłączenie zwrotnicy z zasilaczem między multiswitchem a anteną, by na drodze od zwrotnicy z zasilaczem do przedwzmacniacza w puszce nie było żadnego elementu typu rozgałęźnik czy coś podobnego. Po podłączeniu pola antenowego podłączamy wyjścia do gniazd RTV - SAT. Należy pamiętać o zasilaniu 220v w miejscu montażu multiswitcha i wzmacniacza.
Oto asortyment:
Antena Triax np. 100 TD,
Konwerter Quattro np. Triax TQT 002,
Antena szerokopasmowa bierna np. ASR 860,
Wzmacniacz WSA 815 do wzmocnienia sygnału naziemnego,
Zasilacz 12V 100 mA do w/w,
Multiswitch np. TMS 5/4 Triax,
Gniazdo trzy wyjściowe np. EDA 302 F.
Ceny na stronie www.
W razie pytań lub wątpliwości proszę o kontakt.
Pozdrawiam
Maciej Miszczuk
Strony: 1