Forum przy sklepie www.elpio.pl Oferta Pracy Projekt, montaż, serwis
Nie jesteś zalogowany.
Aby móc zadawać pytania i odpowiadać zarejestruj się.
Witam
Nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na to pytanie. Prawdopodobnie dlatego, że większość jest obcykana w temacie a dla mnie to ciemna magia ![]()
Otóż sprawa wygląda następująco: nie mam telewizora najwyższej jakości, innymi słowy pare wiosen już za nim. Chciałem zakupić Cyfrę+ ale po obejrzeniu cennika mina mi zrzedła. Myślę, że tuner jest jakimś rozwiązaniem. I teraz meritum: jak się go montuje i co jest potrzebne? Nie ma u mnie w domu ŻADNEGO
gniazda telewizyjnego (nie mam pojęcia czy takie jest potrzebne). Czy w związku z tym łączy się go z anteną sat? Dodam jeszcze, że nie mieszkam w Polsce. Co w związku z tym potrzebowałbym kupić? Tuner, jakieś zwoje kabli pewnie i jaką antenę?
Dla bardziej wtajemniczonych prośba o wyrozumiałość bo w tym temacie, jak wspomniałem wcześniej jestem nic niewiedzący ![]()
Dzięki za odp i pozdrawiam
Cześć
przesadzasz z tym C+ da się przeżyć. Ważna sprawa jaki to tuner Ciebie interesuje:
-DVB-S (od satelita) podłącz do konwertera zamontowanego w czaszy.
-DVB-T (od terra-ziemia) to proste podłąncz do anteny naziemne
-DVB-C (od cable) podłącz do instalacji TVC
jest jeszcze kilka DVB jednak myśle że Tobie chodzi o S satelitarne TV
Jaka czasza zależy od tego gdzie ją montujesz w polsce polecam około 90cm konwerter o niskich szumach fazowych np 0,2-0,3
Podłącz kabelek (ważne koncentryczny 75om)do konwertera zamontowanego w czaszy drugi koniec do wyiścia LNB w tunerku, tuner połącz z TV za pomocą kabla EURO-SCART (taki z szerokimi końcami) jak TV niema EURO to skorzysztaj z modulatura (tego często niemają tanie tunery)jak niema to inwestujesz w modulator zewnętrzny następnie wtyczke wystającą z tynera wtykasz do gniazda 230V~i po montażu proste nie?.
Część 2 ustawienie czaszy na wybranego satelite w następnym odcinku (liczę na Ciebie bo jest coś w Tobie pewnie ta rozbrajająca szczerość powodzenia)
POZDRAWIAM
Kolego ukryty pod 839178298.
Wydaje mi się ,że byłeś chory w czasie gdy pani nauczycielka od polskiego wyjaśniała zasady pisowni.Mam rację ?