Forum przy sklepie www.elpio.pl Oferta Pracy Projekt, montaż, serwis
Nie jesteś zalogowany.
Aby móc zadawać pytania i odpowiadać zarejestruj się.
Witam. Mam takie pytanko. Ostatnio przeprowadziłem sie do nowego mieszkania w domu jednorodzinnym. mam u siebie TV i teraz chciałem podłączyć jeszcze karte TV z kompa i tu napotkałem problemy. W dom znajduje sie antena szerokopasmowa na dachu. Podłączone są do niej dwa odbiorniki przez sumator działający (wg mnie) jako rozdzielacz w tym momencie. na jednym TV ( u właścicieli lokalu) jest przy TV zasilacz do anteny która jest na dachu i na sumatorze jest oczywiście zworka na tym odbiorniku ( by antena była zasilana - przynajmniej tak wnioskuję). na tym TV u właścicieli wszystkie programy chodzą dobrze a u mnie odbieram dobrze część programów dopiero po podłączeniu sygnału przez magnetowid. poszedłem do sklepu elektronicznego i powiedziałem jaką mam sytuację i że chcę rozdzielić sygnał na 3 odbiorniki i gość dał mi 3 way splitter 5-900MHz i powiedział że trzeba to włożyć zamiast sumatora i dokupić do każdego odbiornika jeszcze zasilacz. zasilaczy nie kupiłem bo coś mi nie pasowało ( 3 razy zasilać tą samą antenę??) Przyszedłem do domu wywaliłem sumator włożyłem rozdzielacz ( splitter) no i masakra - po podłaczeniu tylko tv właścicieli ( z zasilaczem ) sygnał niby ok ale gorszy niż na sumatorze co był poprzednio a po podłączeniu dodatkowo mojego TV (bez zasilacza) sygnał na TV właścicieli bardzo się pogorszył a u mnie bogóle go brak. dodam że wtyczki ok. Co mam zrobić i jak rozwiazać sytuację. dodatkowo coś mnie pykło i rozebrałem ten splitter i wsrodku nie ma nic poza kabelkiem łączącym wszystko do kupy ( masy idą przez obudowę a sygnał jest w środku połączony do kupy razem.
Proszę o radę co zrobić by cała instalacja zaczęla chodzić na 3 odbiorniki. czy tzreba zastosować wzmacniacz po antenie i potem splitter( rozdzielacz ) już wystarczy czy trzeba kupić faktycznie dodatkowe zasilacze do każdego odbiornika i sprawa będzie ok.
Pewnie za rozdzielacz dałeś ze 2 złote,nic dziwnego że nic w środku nie było.
Sprzedwca nie ma pojęcia o czym mówi,do kazdego TV zasilacz to bzdura.
Potrzebujesz zamiast pasywnego rozgałęźnika(splittera) wzmacniacz który ma możliwość zasilania przedwzmacniacza.
http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_ante … B11689.htm
lub taki http://www.elpio.com.pl/product_info.ph … zmacniacze
czyli co? wywalić sumator i kupić takie cudo??? pewnie jeszcze bedzie sie szykowała wymiana kabli bo to stara instalacja. Rozumiem że jeżeli założę któryś z proponowanych przez ciebie wzmacniaczy to nie bede musiał już zasilać przedwzmacniacza (czy wzmacniacza) co jest w antenie na dachu zasilaczem dołącząnym do wtyczli przy jednym z tv
który jest lepszy - ten WSS100 bo ma regulacje na VHF i UHF osobno?? czy w tym momęcie jest ważne jakie długie są kable do TV - powiedzmy że wzmacniacz podłączę na strychu a do telewizorów od wzmacniacza będzie ok 15-20 m
Który lepszy wzmacniacz hmm.. raczej wss100 ale do niego trzeba dokupić zasilacz.Można wykorzystać stary zasilacz z obecnej instalacji.
15-20 metrów to nie jest duża odległość.
Wzmacniacz montuje się na strychu jak najbliżej anteny.
Ostatnio edytowany przez Pajo21 (06-01-2008 19:58:11)
Koledzy.A ja mam prostrze i przede wszystkim skuteczne rozwiązanie.Sprawa jest przecież banalna.Skoro z istniejącej anteny właściciel ma dobre programy to wystarczy sygnał rozdzielić zgodnie z arkanami sztuki a nie cudować.Kup kolego aktywny zewnętrzny rozgałężnik sygnałów
AZR/1-69/ 3 .Zasilanie połączysz tak jak było .Korzyść jest taka,że zamiast tracić sygnał na rozgałęzieniu będziesz miał kilka decybeli więcej.(zakładam,że oczywiście wiesz co to jest decybel).Czy to nie prostrze kolego Pajo 21 ???