Forum elpio.pl

Forum przy sklepie www.elpio.pl Oferta Pracy   Projekt, montaż, serwis

Nie jesteś zalogowany.
Aby móc zadawać pytania i odpowiadać zarejestruj się.

#1 22-12-2007 17:01:07

ptica
Użytkownik

Przebicia tv naziemnej w czasie oglądania SAT

Proszę o pomoc
Niedawno wykonałem następującą instalację:
Mam gniazdko z telewizji osiedlowej tv i sat. Rozdzieliłem sygnał tv naziemnej przy pomocy rozgałęźnika. Jeden tor biegnie bezpośrednio do telewizora w drugim pokoju a drugi tor na sumator typu FB 1 ( tv naziemna+ SAT). Z tego sumatora jednym kablem ( "zsumowanym") biegnie na drugi rozgałęźnik typu FB1 i każdy tor biegnie osobno do telewizora a drugi na dekoder. Wszystko działa z jednym wyjątkiem podczas oglądania SAT przebija program tv naziemnej ( TVP1). Co można z tym zrobić. proszę o pomoc
Z góry dziękuję za poświęcony mi czas

Ostatnio edytowany przez ptica (22-12-2007 17:02:21)

#2 27-12-2007 22:50:20

Jaśko100
Użytkownik

Re: Przebicia tv naziemnej w czasie oglądania SAT

Napisz jaśniej co chcesz mieć i w ilu pokojach.Masz dwa sygnały: kablowy i własny satelitarny.Sygnał z kablówki rozdzieliłeś rozgałżnikiem 1/2.Z jednego wyjścia dałeś na TV a z drugiego  na sumator jak piszesz TB1.Zsumowałeś więc kablówkę z SAT.Do tego miejsca rozumiem.Dalej piszesz,że zsumowany   sygnał podałeś znowu na TB1 czyli znowu na sumator TV-SAT ?Co chcesz dalej z tym sygnałem zrobić ?Napisz a podpowiem.Ile masz dekoderów?

#3 29-12-2007 15:07:58

ptica
Użytkownik

Spróbuję to bardziej jaśniej opisać
Element FB1 jest sumatorem i jednocześnie rozgałęźnikiem. Podaję stronkę z wyglądem. http://ed.vector.com.pl/upload_module/p … B1_700.jpg
                                      ____             ____
--------------------------| FB1 |______| FB1 |----------------- gniazdko telewizora
--------------------------|____|           |____|----------------- gniazdko dekodera CP
tak to wygląda.
Pozdro

Ostatnio edytowany przez ptica (29-12-2007 15:08:39)

#4 02-01-2008 21:42:26

Jaśko100
Użytkownik

Witaj Ptica.Przede wszystkim wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.A teraz do rzeczy.Proponuję prostrze rozwiązanie.Wyjście sumarora TV-SAT zakończ gniazdem abonenckim np.AXING SSD2-10.Będziesz miał nie tylko fachowo ale też estetycznie.Jeśli dalej będziesz miał "przebicia " to wniosek jest taki: albo zastosowany przez Ciebie sumator TV-SAT ma zbyt małą separację albo podawane na niego sygnały mają zbyt dużą różnicę poziomów.Gdybyś miał miernik poziomu sygnałów sprawa byłaby jasna.Mam na zbyciu taki miernik jeśli trchę grzebierz w instalacjach to się bardzo przydaje.Polecam.Reasumując jeśli po mojej poradzie nie będzie lepiej to musisz zastosować dobry sumator TV-SAT albo zrównoważyć sygnały.Chętnie Ci pomogę.Gdzie mieszkasz ?

#5 08-03-2008 08:02:09

_mg_
Użytkownik

U mnie było podobnie - tvp1 także wyraźnie przebijała, gdy oglądało się tv sat.
Pomogła wymiana kabla scart (jakiś taki cieniutki był, w tesco za 4zł kupiony) na trochę
droższy, ale porządniejszy.

Stopka forum