Forum elpio.pl

Forum przy sklepie www.elpio.pl Oferta Pracy   Projekt, montaż, serwis

Nie jesteś zalogowany.
Aby móc zadawać pytania i odpowiadać zarejestruj się.

#1 18-08-2007 20:16:51

reQ
Użytkownik

instalacja TV+Sat - pytania na ktore nie znalazlem odpowiedzi

Planuje w domu zrobić instalację na na 5-6 telewizorów. W kilku z nich (narazie w dwóch) chciałbym żeby była możliwość odbioru satelity. I teraz moje pytania:

1. Czy można zastosować konwetrer z dwoma wyjściami i nie stosować już switcha? (w przypadku jak chcę mieć sygnał w dwóch gniazach)
2. Nie wiem jak się dowiedzieć czy moje dekodery C+ mają modulatory (Pioneer BCT1530 i ThomsonTS3P)
3. Jaki modulator ewentualnie wybrać (wiem że jest duży rozrzut cenowy i nie wiem czy kupować droższe. Będę miał 1 modulator więc nie potrzebuję określenia w jaki kanał wplecie sygnał)
4. Czy ktoś z Was korzysta ze splitera bezprzewodowego C+? Jak się to sprawdza?
5. Czy warto narobić więcej bałaganu w domu i prowadzić nowe kable do samych odbiorników, czy wykorzystać istniejące kable? (mam teraz kilka anten na domu, więc mam gotowe wprowadzenia do budynku). Instalację nową będę prowadził na elewacji. Nie wiem czy łączyć nowe kable z tymi wprowadzonymi do domu (czy będę miał pogorszenie sygnału.) Wiadomo, że to zaoszczędzi mi brudnej roboty w środku budynku.
6. Czy można kable "nagie" wmurowywać w ścianę, czy muszą być w coś wpuszczane? Jeśli tak to co polecacie?
7. Czy opłaca się inwestować w mutliswitcha, i w zeza żeby odbierać sygnał z dwoch anten? Jestem trochę laikiem jeśli chodzi o programy na satelitach. Korzystam z cyfry+ i nie wiem jakie są programy na drugiej satelicie? To pytanie może trochę głupie, ale liczę że ktoś mi na nie odpowie w paru słowach.

Z góry dzięki za pomoc

#2 18-08-2007 22:05:36

Pajo21
Użytkownik
Od: CZ-WA
Serwis

Re: instalacja TV+Sat - pytania na ktore nie znalazlem odpowiedzi

ad1. Można.
ad2. pioneer nie ma modulatora a opis thomsona można znaleść w sieci.
ad3.kwestia indywidualna.
ad4. brak danych.
ad5. jeżeli kable mają juz parę lat to należy wymienić na nowe,poza tym cała instalacja powinna być zrobiona jednym rodzajem kabla.
ad6. Absolutnie nie można kabli wmurowywać w ścianę bez osłony czyli np peszla lub rurki instalacyjne.
ad7. jeżeli sygnał sat rozprowadzony będzie tylko do dwóch tunerów to multi... jest zbędny.
       Co do Astry to tez jest kwestia indywidualna (wykaz programów kodowane i nie kodowane http://www.lyngsat.com/astra19.html )

Ostatnio edytowany przez Pajo21 (18-08-2007 22:07:30)

Stopka forum