Forum elpio.pl

Forum przy sklepie www.elpio.pl Oferta Pracy   Projekt, montaż, serwis

Nie jesteś zalogowany.
Aby móc zadawać pytania i odpowiadać zarejestruj się.

#1 22-11-2005 08:32:17

futrzak
Użytkownik

Instalacja TV naziemnej i SAT w domku

Witam

Chce zrobic instalacje TV naziemnej i SAT na 4 pomieszczenia (do max. 4 telewizorów).

Obecnie nie mam zadnej anteny (ani SAT ani naziemnej).

Prosze o podpowiedz co nalezy kupic aby wszystko działało bez problemow.

Chce odbierac sygnał z Hot Birta i Astry.

Pozdrawiam
futrzak

#2 23-11-2005 18:16:19

maciej.m
Użytkownik

Re: Instalacja TV naziemnej i SAT w domku

Witam!

W poniższym linku jest schemat interesującej Pana instalacji. Jedyna różnica, którą trzeba uwzględnić to ta, że multiswitch musi być 9 / 4, a do anteny SAT powędruje osiem kabli a nie cztery.

W razie pytań lub wątpliwości proszę o kontakt.

http://www.elpiobis.pl/instalacje/inst4.php

Ostatnio edytowany przez maciej.m (30-11-2005 20:19:58)

#3 27-11-2005 22:32:53

kindziol
Użytkownik

Witam!!

Mam pytanie >>>

Zaczalem budowac instalacje antenowa >> sat na dwie satelity i naziemna jedna antena telewizyjna .
Zakupilem odpowiedni sprzet : Multiswitch 9/4 S dwa konwertery quattro oraz gniazdka Gniazda EDA 3902 F satelitarne .
I powstaje pewien problem podczas ustawienia anteny sat (instalacja jest na etapie konwerter = multiswitch = tuner sat = telewizor , zaznaczam , ze kable wychodzace z multi  nie sa zakonczone gniazdami ) nie mage znalesc zadnego satelity !!!

Czy jest jakas metoda ustawienia anteny sat ?? Czy musza byc podpiete gniazda ??

Pozdr.

#4 28-11-2005 14:29:28

maciej.m
Użytkownik

Witam.

Proszę sprawdzić, czy jest załączone w switchu zasilanie konwertera, a antenę proszę ustawić podłączając tuner bezpośrednio do konwertera.

Ostatnio edytowany przez maciej.m (30-11-2005 20:20:19)

#5 28-11-2005 20:00:29

kindziol
Użytkownik

Witam !!!

Dziekuje za szybka odp.

To jeszcze jedno pytanko >>> czy wazne zeby byly podlaczone pozniej gniazdada EDA 3902 F satelitarne do testow ?
I gdzie sie wlacza zasilanie konwerterow w multi ??
Przypominam , ze posiadam Multiswitch 9/4 S firmy Satmatrix .

Pozdr.

#6 29-11-2005 11:20:26

maciej.m
Użytkownik

Witam.

Gniazdo nie musi być zainstalowane.
Z wyłączeniem zasilania w switchach Satmatrix chyba się rozpędziłem - te urządzenia nie mają wyłącznika. Zasilanie powinno więc być na wszystkich ośmiu portach idących w stronę anteny satelitarnej. Odpowiednio 13 i 18 V.
Istnieje niebezpieczeństwo, że manipulując z kablami przy włączonym switchu zrobił Pan zwarcie i wtedy przepalił się bezpiecznik wewnątrz obudowy. Należy go wtedy wymienić.
Uwaga!!! Pod żadnym pozorem nie należy wciskać końcówki przyrządu pomiarowego w złącze F w multiswitchu! Końcówka ( szpilka ) ma średnicę większą niż żyła tradycyjnego kabla koncentrycznego i grozi to uszkodzeniem złącza, a w najlepszym przypadku jego rozkalibrowaniem, co spowoduje, że multiswitch nie będzie poprawnie działać. Najlepiej krótki odcinek kabla koncentrycznego zaopatrzyć w złącze i po wkręceniu złącza w urządzenie tak zmierzyć napięcie zasilania konwertera.

W razie pytań lub wątpliwości proszę o kontakt.

Ostatnio edytowany przez maciej.m (30-11-2005 20:22:25)

#7 29-11-2005 17:13:18

kindziol
Użytkownik

Witam !!!

Dziekuje bardzo !!!
Wszystko sprawdze i dam odpowiedz ....

Pozdr.

#8 16-02-2007 17:50:20

gsmandrzej
Użytkownik

witam mama bardzo podobny problem zamontowana antena na dachu konwerter  Konwerter sat. QUATRO GOLDEN INTERSTAR 0,3dB oraz  Multiswitch MS-554 5wej. 4wyj. . Wiele prób i niemoge znależć żdnego satelity. Czytałem że można podłączyć bezpośrednio konwerter do tunera ale  które wyjście od konwertera tam są cztery? Czy jest dobra metoda na zestrojenie anteny.

#9 16-02-2007 22:15:30

Pajo21
Użytkownik
Od: CZ-WA
Serwis

Jeżeli nie masz doświadczenia to najszybciej ustawisz czasze na konwerterze pojedyńczym czyli singlu(z pominięciem multi..).

#10 17-02-2007 20:21:17

gsmandrzej
Użytkownik

Tak właśnie zrobiłem, ustawiłem antene a potem przełozyłem konwerter i wszystko jest ok. Choć dowiedziałem sie że mozna podłączyć omijając multiswitcha jeden sygnał do tunera od konwertera np np.HL lub VL ale mogą niektóre programy sie nie zgłosić ale zawsze to jest też jakieś rozwiazanie plus miernik sat-finder.

#11 07-05-2007 23:25:01

ambroz1
Użytkownik

mam pytanie.
czy moglby mi ktos polecic najtanszy zestaw do odbioru Tv sat. zestaw nie musi miec nie wiadomo jakich wymagan jedynie ma odbierac tv sat. pracujem na nocki i przydala by mi sie satka w pracy a zupelnie sie na tym nie znam.ma byc najtaniej i oby odbieralo tv sat.no i w sumie jeden warunek mial bym.ponoc mozna jakos dekodowac sygnal cyfry + i cyfrowego polsatu.prosze uwzglednic przy wyborze zestawu mozliwosc pirackiego odbiru tych platworm.pozdro.

#12 30-12-2007 14:55:39

egon20041
Użytkownik

Żeby nie zakładac nowego tematu to rozwinę ten:
w tej chwili mam sygnał z ant.siatkowej niestety jest to za mało na dodatek sygnał z odbicia, mieszkam w Ujściu/Piły TVP1 i TVP2 mam z Rusinowa a Polsat i TVN chyba z Piły na dodatek środek zygnału zabiera wieża kościelna tzn żeby mieć idealny sygnał to albo w prawo(Polsat i TVN) ,albo w lewo(TVP1 i TVP2)
Myślałem o takim czymś http://www.elpiobis.pl/instalacje/inst4.php  ,ale po analizie zastanawiam sie czy wogóle zakładać anteny do tv naziemnej ponieważ zastanawiam się nad
war.1. "N-ką"(liga mistrzów) +. ant.kierunkowa żeby mieć Polsat
war.2. "N-ką"(liga mistrzów) + cyfrowypolsat
a w tych pak. sa TVP1 i TVP2 ,TVN kwestia doboru Polsatu
Ma to być rozdzielone na 4tv najlepiej żeby można było potem wybierać na każdym inny program (a tu jak juz wyczytałem jest potrzebny przy każdym tv dekoder)
ale to później najważniejsza najpierw instalacja antenowa.
Jakie rozwiązanie polecacie?

#13 25-03-2008 22:16:32

Jaśko100
Użytkownik

Witam Cię egon20041.Choć moje strony to łódzkie ale na wczasy wyjeżdżam co roku do Zdbic k/Wałcza.Pewnie znasz ?Miałem podobny
problem .Z jednego kierunku odbierałem dobrze TVP 1 i TVP 2  a z drugiego Polsat.Założyłem dwie siatki i zamówiłem odpowiednią zwrotnicę.Wszystko chodzi przyzwoicie.Pomogę Ci na pewno.!
Odezwij się.

Stopka forum