Forum elpio.pl

Forum przy sklepie www.elpio.pl Oferta Pracy   Projekt, montaż, serwis

Nie jesteś zalogowany.
Aby móc zadawać pytania i odpowiadać zarejestruj się.

#1 28-07-2007 22:10:56

schlomo
Użytkownik

jak podłaczyc gniazda abonenckie??????

kupiłem 6 gniazd abonenckich(TV/R) i mam problem z ich podłączeniem. ponieważ kiedy zdjąłem z wierzchu plastik w środku tam gdzie sie wtyka kable były narysowane strzałki i teraz mam dylemat bo nie wiem czy one muszą być połączone szeregowo czy do każdego osobno doprowadzić kabel od multiswicha ??

#2 31-07-2007 15:52:05

Pajo21
Użytkownik
Od: CZ-WA
Serwis

Re: jak podłaczyc gniazda abonenckie??????

Jeżeli instalacja jest oparta na multi... to do każdego gniazda musi być doprowadzony osobny kabel.
Powinieneś wiedzieć jakie gniazda kupiłeś -przelotowe czy końcowe.
Przelotowych nie stosuje sie do multiswitchy.

#3 31-07-2007 19:05:12

schlomo
Użytkownik

no to chyba mam problem, ponieważ na 5 z nich jest napisane ,,GNIAZDA R/TV ZAKOńCZENIOWE"( to chyba będą te przelotowe) a jedno znalazłem końcowe(,,GNIAZDO KOńCOWE") to chyba o to chodzi. teraz nie pozostaje mi chyba  nic innego jak kupić te końcowe.    i jeszcze chciałbym się upewnić czy jak to wszystko będzie poprawnie zmontowane , to na każdym odbiorniku bedem  mógł oglądać inny program (bez żadnych zakłóceń, nawet RMF FM nie będzie przeszkadzać jak będę oglądać modę na sukces???smile  )  Proszę o szybkie doradztwo w mojej sprawie ponieważ od poniedziałku  wchodzi ekipa tynkarska i chciałbym się z tym uwinąć jak najszybciej.

#4 31-07-2007 22:15:40

arik92
Użytkownik

Witam. Czy te gniazda które masz to są gniazdka które kupowałeś przez internet czy gdzieś w sklepie w swojej okolicy. Zauważ że na tym gnieździe http://dipol.com.pl/sklep/r694100.htm też są dwie strzałki a gniazdo jest tylko końcowe. Poznać można tutaj po tym że na gnieździe jest tylko jedna śrubka do jednego. Jak jest natomiast w twoich gniazdach? Czy jest jedna śrubka dla jednego przewodu czy dwie dla dwóch przewodów? Oczywiście instalację lepiej zrobić w sposób gwiaździsty niż przelotowy. Jeżeli instalacja będzie prawidłowo wykonana i na odpowiednim osprzęcie to nie będzie problemu. Dla mnie gniazdo zakończeniowe to też gniazdo końcowe. Napisz może trochę więcej o tych gniazdach to może się coś wymyśli.

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez arik92 (31-07-2007 22:16:42)

#5 01-08-2007 17:55:27

schlomo
Użytkownik

w sklepie w poznaniu LERloy marlin. teraz to już się pogubiłem, ale sprawdziłem i masz racje te końcowe mają tylko jedną śrubkę. w sumie to jak by się uprzeć to z tamtych co mają dwie śrubki można by wykręcić jedną i pasje???. gniazdo z jedną śrubką to GAR-TVP8/RS5 ( takie coś było napisane na dnie gniazda) a ta reszta to GAP-10K-BG-DK(z 2 śrubkami) .podali nawet strone WWW.satel.com.pl gniazdo wygląda mniej więcej tak że jak zdejme wieszchni plastik to pod spodem jest taka metalowa klapka co przydusza. kable.http://www.satel.com.pl/pl/index.php?action=katalog/produkcja&id=gar_tvp8_rs5 końcowe
http://www.satel.com.pl/pl/index.php?ac … =gap_bg_dk zakończeniowe

Pozdrawiam

Stopka forum