Forum przy sklepie www.elpio.pl Oferta Pracy Projekt, montaż, serwis
Nie jesteś zalogowany.
Aby móc zadawać pytania i odpowiadać zarejestruj się.
Mam tuner analogowy i chcę go wymienić na cyfrowy. Czy wystarczy mi kupić tylko
tuner cyfrowy i podłączyć antenę od analogowego czy trzeba coś jeszcze dokupić.
Drugie pytanie mam takie jak zrobić bym programy mógł oglądać w całym domu chciałbym
oglądać telewizję na co najmniej trzech telewizorach bo na każdym piętrze mam
telewizor. Co zrobić, czy da się to jakoś rozwiązać. I proszę podać mi jaki obecnie
tuner cyfrowy warto jest kupić.
Pozdrawiam.
. Tak, w znakomitej większości przypadków wystarczy w miejsce analogowego tunera wstawić cyfrowy, chyba że instalacja sat jest już bardzo wiekowa, wtedy lepiej wymienić konwerter i kabel, gdyż przekaz cyfrowy potrzebuje nie tyle sygnału o wysokim poziomie w decybelach, co o dobrej jakości. Nie zaszkodzi jednak spróbować na starej instalacji - jeśli będzie funkcjonować, nie ma sensu wpędzać się w koszty.
Jest szansa takiego skonfigurowania instalacji, ze we wszystkich gniazdach będzie dostępny ten sam program, który wybierze Pan w odbiorniku satelitarnym. Chcąc na każdym telewizorze oglądać inny program musi Pan zastosować konwerter quad ( nie quattro ale quad! ), a przy każdym odbiorniku TV tuner satelitarny. Zamiast tego można zastosować opcję bardziej profesjonalną - tj. konwerter quattro, multiswitch 5 / 4 i trzywyjściowe gniazda satelitarne. Podobnie jak w poprzednio i tu w każdym miejscu potrzebny jest tuner sat. Schemat ideowy tej ostatniej instalacji dostępny jest na naszej stronie www.elpiobis.pl "instalacje".
Co do modelu tunera, to trudno mi cokolwiek podpowiedzieć, bo każdy ma inne potrzeby i oczekiwania - nie mogę więc podjąć decyzji za Pana. Osobiście z modeli FTA ( Free To Air ) podoba mi się 3018 i 2300. Ten ostatni to niedawna nowość z nowym rewelacyjnym, ergonomicznym menu. Z tunerów z miejscem na kartę kodową poleciłbym 5018 lub bardzo popularny 7018. W miarę wyczerpujące opisy znajdzie Pan w naszym Sklepie.
Pozdrawiam :
Maciej Miszczuk
Ostatnio edytowany przez maciej.m (24-10-2005 14:33:11)
A jak rozgałęzić kable, gdyż w takim razie na dół dałbym analogowy a na górę
cyfrowy, czy można jakoś tak zrobić by z anteny kable mogły iść do tunera
analogowego i cyfrowego ?
Za pomoc bardzo dziękuję.
Trzeba zastosować konwerter Twin ( bliźniaczy ), który ma dwa równoważne wyjścia (do każdego tunera prowadzi osobny kabel ), lub wykorzystać przelotkę LNB w tunerze cyfrowym - kabel z konwertera idzie do tunera cyfrowego a stąd do analogowego. Uniemożliwia to jednak pracę przez dwa tunery jednocześnie.
Pozdrawiam :
Maciej Miszczuk
Ostatnio edytowany przez maciej.m (24-10-2005 14:33:39)